Kan man installera ett larm i en lägenhet?

Kan man installera ett larm i en lägenhet?

Många lägenhetsinnehavare frågar sig huruvida man kan installera ett lägenhetslarm för att hålla inbrottstjuvar borta. Faktum är att man kan göra detta! Du inte bara kan, utan bör införskaffa ett larm till din lägenhet.

Om du hyr din lägenhet löper du 85 procent högre risk att drabbas för inbrott än en bostadsrättsägare eller villaägare. Även om det kan verka säkrare att bo nära andra hyresgäster, finns det även risker med detta – bland annat att det sällan är misstänkt att personer rör sig utanför din lägenhet. Därför är det viktigt att du installerar ett lägenhetslarm.

Skillnader mellan hyrda lägenheter och bostadsrätter

Du som hyr en lägenhet oroar dig sannolikt över installationsprocessen, till exempel dragning av kablar genom lägenheten och borrhål. Dessa farhågor gäller dock endast traditionella, trådade larmsystem och inte de moderna trådlösa lägenhetslarm som idag finns att köpa.

Dagens säkerhetssystem är ofta helt trådlösa, vilket innebär att du inte behöver dra några kablar i din lägenhet, borra hål i väggarna eller på annat sätt skada lägenheten. Din hyresvärd har därför ingen som helst anledning att anmärka på ditt val att införskaffa ett larm till bostaden.

Därför bör du skaffa ett lägenhetslarm

Oavsett om du hyr eller äger din lägenhet, finns det sannolikt flera svaga punkter som inbrottstjuvar kan utnyttja. En av dessa är balkonger med skjutdörr. Det finns en anledning till att banker aldrig använder skjutdörrar.

Skjutdörrar låses nämligen aldrig ordentligt. Dörrens låsmekanism förhindrar dörren från att skjutas, men ingenting förhindrar dörren från att enkelt och ljudlöst lossas från botten. Detta kan förhindras med hjälp av sensorer som utlöser ditt lägenhetslarm när skjutdörren öppnas eller avlägsnas.

Ett annat stort problem med lägenheter är att den stora, och ofta mörka, utemiljön gör det enkelt för brottslingar att röra sig där utan att upptäckas. De kan sedan ta god tid på sig att avlägsna fönsterrutorna från fönster. I värsta fall kan den sensor som ska känna av huruvida fönstret är öppet eller stängt undgå att utlösas genom att brottslingen krossar rutan. Du kan dock upptäcka tjuven genom att ha installerat ett rörelselarm. Du behöver därför flera olika typer av sensorer kopplade till ditt lägenhetslarm.

3 saker du inte kände till om cykelbyxor

3 saker du inte kände till om cykelbyxor

En av de allra första sakerna du bör göra som ny cyklist är att investera i ett par cykelbyxor med stoppning av chamois. Denna vaddering kommer nämligen utgöra skillnaden mellan en lyckad cykeltur och en misslyckad sådan. Anledningen till detta är att din rumpa utgör den största kontaktpunkten mellan dig och din cykel. Ett par bra cykelshorts låter dig cykla på ett bekvämt sätt i flera timmar, medan du snabbt får skavsår och smärta om du cyklar utan särskilda cykelbyxor.

Dina cykelshorts innehåller dock lika stor del mystik som vaddering. Här är några saker som du förmodligen inte visste om dina cykelshorts:

  • Mjukast är inte alltid bäst. I butiker som säljer cykeltillbehör ser man ofta cyklisterna peta på vadderingen i de olika cykelbyxorna i jakt på den mjukaste vadderingen de kan hitta. Detta är dock ett misstag. Det du istället bör titta på är vadderingens täthet. Mellan 8 och 13 millimeter är en bra täthet. Mjuk vaddering kommer nämligen pressas ihop med tiden och efter bara några månader kan den i princip ha försvunnit, vilket gör cykelbyxorna helt oanvändbara. Tänk också på att köpa vaddering som andas och har antibakteriella egenskaper, och titta även på sömmarna så de är platta.
  • Kvinnor och män kan låna varandras cykelshorts. Tack vare modern teknik kan tillverkarna gjuta vaddering som har en mer anatomiskt korrekt form. Vadderingen i cykelshorts för såväl män som kvinnor liknar ofta ett elefanthuvud, där den kvinnliga stoppningen har bredare öron, för att kompensera för de bredare höftbenen, och en kortare och rundare nos. Även om det finns stora skillnader mellan stoppningen i cykelbyxor framtagna för respektive kön, kan man fortfarande bära varandras om så skulle behövas. Och det slår otvivelaktigt att cykla näck.
  • Cykelbyxorna bör tvättas. Ingen gillar att tvätta, men du bör sällan om ens någonsin bära ett par cykelshorts två gånger utan att först tvätta dem. Den främsta anledningen till detta är att bakterier annars växer och frodas i dem. Tillsammans med lite skav mot hyn när du cyklar möjliggör otvättade cykelbyxor för bakterierna att orsaka en infektion i skavsåren.

Cykelkläder är självfallet inget måste för den som vill ge sig ut på cykel men de är utformade för att göra det bekvämt och funktionellt efter många timmar på vägen, därför bör man investera i cykelkläder om man är seriös i att börja cykla.

Så fungerar PPM-systemet

Så fungerar PPM-systemet

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du själv har möjlighet att förvalta. Vissa anser att det här är för tidskrävande, eller för svårt, och låter istället fondbolag med inriktning PPM (likt Advisor t.ex.) förvalta premiepensionen åt dem.

Premiepensionen är grundad på din inkomst och baserar på de pensionsrätter du har PPM-systemet. Är man född 1938, eller tidigare, tjänar man in till sin premiepension. På det stora hela kan premiepensionen vara en viktig del av pensionen, även om den till synes är en ganska liten del procentuellt sett.

Genom att man kan förvalta dessa pengar på egen hand kan man påverka hur mycket de ska växa. Till dess att Skatteverket har fastställt din pensionsgrundande inkomst under ett särskilt år, förvaltar Pensionsmyndigheten dina pengar i en förvaltning med låg risk. Räntan läggs sedan till dina nya PPM-pengar och sätts in på ditt PPM-konto i slutet av året efter att de tjänades in.

Pengarna sätts in i fonder enligt den senaste bestämda fördelningen. Om du inte har valt några fonder, placeras pengarna i AP7 Såfa.

Fondbolag kan få pengarna att växa

Privata bolag, likt Advisor exempelvis, kan visa upp en starkare tillväxt av PPM-pengarna än genomsnittet. Enligt siffror på deras hemsida kan man läsa om hur det genomsnittliga PPM-kontot har vuxit med ungefär 105 procent mellan åren 2000 – 2016. Under samma period har PPM-konton hos Advisor växt med nästan det tredubbla.

Enligt statistiken på sidan visar de även att Premiesparfonden, eller AP7 Såfa, också har haft en starkare tillväxt än genomsnittet med en ökning på ca 158 procent. Det är alltså lika med mer än 50 procentenheter över det genomsnittliga PPM-kontot. Samtidigt är det en blygsam tillväxt jämfört med de resultat som Advisor kan visa upp.

Att privata fondbolag kan få pengarna att växa mer, kan möjliggöras av flera anledningar. Till exempel kan privata fondbolag anse att det är värt att ta högre risker med PPM-pengarna, då dessa är en förhållandevis liten del av hela pensionen. När det gäller just Advisor PPM, arbetar de med både egna och utomstående fonder. Det här kan göra förvaltandet mer flexibelt, där snabba aktioner kan göras på de egna fonderna, samtidigt som ett mer långsiktigt arbete kan göras med utomstående fonder.

Så köper du rätt hybridcykel

Så köper du rätt hybridcykel

När du har beslutat dig för att införskaffa en ny cykel, finns det flera olika varianter att välja mellan. Hybridcykeln är en av de mest populära cykeltyperna, eftersom den har en kombination av de egenskaper du hittar hos mountainbikes och racercyklar. Stadscyklar och cruisercyklar är inte särskilt snabba och ofta tyngre än andra typer av hybridcyklar, men de har samtidigt ett mer klassiskt utseende och har de funktioner som den genomsnittlige cyklisten behöver.

Du som vill använda din cykel för att pendla till jobbet behöver antingen en bättre stadscykel eller en hybridcykel som är bättre lämpad för pendling. Hybridcyklar för pendling är ofta utrustade med ringklocka, pakethållare och stänkskärmar. Varför du skulle använda en ringklocka istället för att bara hojta åt fotgängare som kommer i din väg är lite oklart. Som du säkert känner till är det ändå sällan någon uppfattar att din plingande ringklocka. Att cykeln redan har en pakethållare monterad är naturligtvis ett plus, och stänkskärmarna ser till att du inte anländer till jobbet med leriga byxor.

Rätt storlek och bra däck

Ponera att du har bestämt dig för att köpa en hybridcykel, vilket du förmodligen bör ha gjort vid det här laget eftersom alla cyklister bör äga en hybrid. Nästa punkt på agendan är att köpa ett par bra däck. Däcken på din cykel är nämligen bland de viktigaste delar på hela cykeln. Genom att byta till bättre däck kan du på ett enkelt sätt förbättra din cykel, och därmed hela upplevelsen kring din cykling, rejält.

Det allra viktigaste när du ska köpa en cykel, är att se till så den har rätt storlek för din kropp. På samma sätt som det är obekvämt att bära skor som antingen är förstora eller för små, är det obekvämt eller rentav farligt att använda en cykel som är för stor, för liten eller felaktigt inställd. Som tur är kan du enkelt välja rätt storlek på cykeln genom att se så ställa dig över dess mitt med fötterna på marken. Se också till så sadeln har rätt höjd och att du når pedalerna med fötterna på ett bekvämt sätt.

Boosta med kosttillskott

Träning & kosttillskott

Att boosta sin prestationsförmåga eller muskelbyggnad när man tränar är något som många idag strävar efter. Det finns förstås olika sätt att göra detta, men ett säkert sätt är att kombinera rätt kost med rätt kosttillskott. Ett kosttillskott som fler och fler får upp ögonen för, är sådana som innehåller en koncentrerad mängd aminosyror.
Aminosyror är byggstenarna som alla proteiner består av, vilket utgör det som bygger upp våra muskler. Varje aminosyra har olika specifika uppgifter i kroppen, och de är därför bra på olika sätt, när det gäller att tillföra kroppen lite extra boost.

Totalt finns det 20 olika aminosyror. Knappt hälften av dessa är essentiella, vilket innebär att vi måste få dem i oss via kosten för att kroppen ska kunna ta tillvara dem. Det behövs alltså ett proteinrikt näringsintag av både vanlig kost och eventuella tillskott om man är ute efter att jobba lite extra på att bygga muskler eller få ut så mycket som möjligt av sin träning.

Grenade proteiner

De aminosyror som är extra bra för muskeltillväxt är till exempel BCAA vilket står för Branched-Chain Amino Acids. Dessa består av de tre grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Dessa aminosyror utgör ett viktigt bränsle vid muskelkontraktion, det vill säga när musklerna arbetar. En annan är Glutamin. Det är också den vanligast förekommande aminosyran i vår muskelmassa. Att ta ett tillskott av glutamin kan hindra de muskelnedbrytande processer som startar i kroppen när vi tränar extra hårt.

De aminosyror som är extra boostande för vår prestationsförmåga är till exempel Beta alanin. Denna aminosyra är extra bra för dem som tränar mycket konditionsträning där fokus ligger på uthållighet och intervallträning. Beta-alaninet ökar kroppens buffringskapacitet av energi, det vill säga bidrar till att kroppen inte förbrukar all energi med en gång vid hård ansträngning, utan får lättare att ” spara lite”. En annan aminosyra som är extra bra för prestationen är Tyrosin. Tyrosin är utgångsämne för signalsubstanser som noradrenalin, adrenalin och dopamin. Dessa signalsubstanser är bra för att uppnå välmående och känna motivation under sina träningspass.