Vilken cykel passar dig?

Vilken cykel passar dig?

En liten barncykel till dottern eller en pendlingscykel till dig själv? Vilken cykel passar dig?

  1. Vem är cykeln till?

Se först och främst på vem som ska använda cykeln. Är det en dam- eller herrcykel som ska köpas eller kanske en barncykel? Ska många använda cykeln gemensamt får man se på vilka funktioner som önskas överlag. I detta exempel bestämmer vi oss för en herrcykel.

  1. Vad är din längd?

Framförallt avgör längden ramstorleken. På en herrcykel är det vanligast med 51, 55 alternativt 58 cm på ramstorlek. Det gör att cykeln blir högre men även att avståndet fram till styret blir längre. Väljer du fel storlek på en herrcykel kommer du inte sitta lika bekvämt och även få mindre kraft vid cyklingen. Vid en längd på 165 – 175 cm bör man generellt välja 51cm ram, är längden 170 – 190 cm passar storleken 55cm medan 58cm passar för de som är längre. Detta är däremot bara riktlinjer. I detta fall bestämmer vi oss för en herrcykel med 51 cm ram.

  1. Var ska du cykla?

Nu kommer frågan kring var du kommer att cykla och därmed vilken modell som bör väljas. Ska du pendla till jobbet varje dag kanske en hybridmodell är bästa valet. Du får lättare upp farten på dessa än vardagscyklarna vilket kan vara uppskattat om cyklingen främst är till transport.

Söker du en herrcykel att använda till vardags kan en standardcykel eller citycykel väljas. Modeller som du sitter bekvämare på genom att du sitter mera upprätt. Önskas ytterligare komfort kan elcykeln vara ett smidigt alternativ. Då sitter du inte bara skönt utan får även extra skjuts framåt när det som mest behövs extra kraft. I detta fall väljs en vardagscykel.

Så här långt i valen har alltså en herrcykel valts som passar en person som är 165 – 175 lång och ska främst användas till vardags.

  1. Hur många växlar önskas?

Nu kommer man ner på ”detaljnivå”. En av frågorna är hur många växlar som önskas. Det finns herrcyklar helt utan växlar även om det är vanligare med ett par växlar. Det är stor skillnad på att cykla med och utan växlar vilket gör att de flesta inte önskar växelfritt.

  1. Vilka detaljer och tillbehör behövs?

När valen ovan är genomförda kvarstår vilka tillbehör som önskas. Det kan vara allt från pakethållare och cykelkorg till mera avancerade detaljer.

Titta och jämför cyklar hos många olika butiker. Det handlar inte bara om att jämföra priser utan att även hitta bra garanti, service och lära sig vad de olika cyklarna har för olika fördelar.