Herrcykeln – en snabb guide till rätt val

Försäljningen av herrcyklar ökar stadigt över hela Sverige och utbudet blir bara större och större. Det kan till en början verka riktigt svårt att veta vilken herrcykel man ska välja eftersom det finns så många olika modeller att välja från. Du är garanterat inte den enda som undrar över detta. Låt oss vägleda dig till den cykel som är rätt för just dig!

Hur väljer man rätt herrcykel? 

Att välja herrcykel är många gånger komplicerat eftersom det finns olika modeller för olika användningsområden. Det första du bör göra är att tänka igenom hur du tror du kommer att använda din cykel. Hur ofta kommer du använda din cykel och vilket underlag kommer du att köra på? Vad ska du använda din cykel till? För att pendla till jobbet eller för att få träning? Kommer du att cykla mest inne i stan eller på landsvägar eller i skogen? Behöver du en herrcykel som du cyklar snabbt på?

Vad finns det för typer av herrcyklar? 

Det finns en mängd olika modeller av herrcyklar. Klassiska herrcyklar har alltid varit populära bland kunderna. De är bekväma att sitta på med en stor och mjuk sadel. Det finns alltid fotbroms som verkar på bakhjulet kombinerat med en handbroms.

Ska du pendla fram och tillbaka till jobbet och cykla en lite längre sträcka så är en sportcykel det bästa valet. På en sportcykel sitter man lite framåtlutad och det är en mycket bekvämare ställning för ryggen samtidigt som man får mer kraft när man ska trampa runt pedalerna.

För den som gillar att cykla för att få motion så finns det racercyklar. De har smala hjul och är lättviktiga. Man kan cykla ganska snabbt på en racercykel eftersom den inte väger så mycket. Man sitter ganska mycket framåtlutad och då minskar luftmotståndet vilket leder till att man kan få upp ganska hög fart.

Vad kostar en herrcykel? 

Herrcyklar finns i måna olika prisklasser. Det kan vara en bra idé att lägga lite mer pengar på din cykel så får du en slitstark cykel som inte kommer att börja rosta efter några månader. Behöver du en herrcykel med effektiva stötdämpare och bromsar så bör du lägga minst tiotusen på din cykel. Om du bara ska använda din herrcykel för träning på jämt underlag så räcker det att lägga ungefär tiotusen kronor. Om du vill komma ner lite i pris så kan du passa på när stora köpcentrum har utförsäljning eller köpa begagnat.